Een van de doelstellingen van MKB Montferland is netwerken. Toch is het niet voor elke ondernemer gemakkelijk om contact te leggen met andere ondernemers. Daarom leerden de leden van de ondernemersvereniging op 5 februari hoe ze moeten speeddaten. Even een kort gesprek met elkaar, voor een eerste kennismaking. Duco Scholtanus was deze avond de inspirerende gespreksleider.

In korte gesprekken, tussen de 2 en 4 minuten moesten ondernemers informatie over elkaar vergaren. Als huiswerk hadden de ondernemers een mini-pitch voorbereid; een verhaaltje over jezelf en je bedrijf. Daarbij moet je goed formuleren wat jou onderscheidt van anderen.

De tips van Duco op een rijtje:

Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf tijdens een zakelijk speeddate van je beste kant laat zien? Goed voorbereiden bij een speeddate is het halve werk. Na het lezen van onderstaande tips hoef je niet meer te vrezen voor die openingszin: “Zo, vertel eens wat over jezelf!”. Met een goede voorbereiding heb je het antwoord zo paraat. Logisch, zou je denken, dat voorbereiden. Maar dat blijkt toch niet altijd zo te zijn. Veel mensen verliezen soms de helft van hun speeddate tijd met euh, aahh en tjaa. Dus zorg ervoor dat je alles op een rijtje hebt. Bereid een Mini-pitch voor die lekker bekt, waardoor iedereen jou onthoudt en dit kan doorvertellen in hun netwerk. Mini-pitch (ook wel de elevator story genoemd) is een verhaaltje over jezelf en jouw bedrijf. Waar bestaat de Mini-pitch uit?

het duurt maximaal 60 seconden (circa 100 woorden)
het heeft een prikkelende opening
het bevat een korte voorstelling van jezelf
het laat duidelijk weten wat jou onderscheidt van anderen
het laat zien waar je passie zit
het eindigt met een vraag of nodigt de ander uit (door nieuwsgierigheid) een gesprek met jou te beginnen
Bij het maken van de Mini-pitch is het handig om te oefenen in de spiegel of tegen een bekende. Uiterlijke verzorging op een speeddate is natuurlijk ook relevant. Tot slot is het een goede tip om je te ontspannen voor je de pitch moeten geven.

 

Terug naar het nieuws overzicht
MKB Montferland