Net als vier jaar geleden organiseerde MKB Montferland een verkiezingsdebat. Lijsttrekkers van alle partijen waren aanwezig, maar ook veel kandidaten. De rode jasjes van de PvdA en de groene dasjes van het CDA vielen behoorlijk op.

 

Steeds  werd aan twee politici een stelling voorgelegd, nadat zij allebei hun standpunt uiteengezet hadden, mochten andere politici mee debatteren. Inge de Jager hield als debatleider de touwtjes strak in handen.

 

Het eerste discussiepunt was meteen een speerpunt in de verkiezingen, althans voor de ondernemers en inwoners van Didam. Oscar van Leeuwen (CDA) en Dini Burgers (Nummer 2 van de PvdA) gingen de discussie aan. De PvdA vindt dat burgers meer inspraak moeten hebben, het CDA zegt dat de details van het plan nog niet in beton gegoten zijn.

 

Henk Groote discussieerde met Martin Som over veiligheid. Het blijkt dat de ondernemers zich over het algemeen best veilig voelen in de gemeente Montferland. Het onderwerp verlegde zich naar de rol van de gemeente. Waar Henk Groote vindt dat er een grotere rol is weggelegd voor de overheid, vindt Martin Som dat er ook een beroep gedaan mag worden op de burger.

 

Ruth Mijnen van D66 wil graag dat op alle basisscholen Duits gegevens wordt. Door de ligging van Montferland is Duits een belangrijke taal in onze regio. Juist deze week werd bekend dat leerlingen van een school in Emmerik op vrijwillige basis Nederlandse les kunnen volgen. Opponent Jan van Halteren van LBM vindt dat we jeugd er wel op attent moeten maken dat Duits belangrijk is. Onze burgemeester gaat nu zelfs naar de nonnetjes om Duits te leren.

 

Is schaalvergroting een vloek of een zegen? Die vraag wordt voorgelegd aan Martin Som en Ruth Mijnen. Martin Som is niet tegen schaalvergroting, maar vindt dat de consument het uiteindelijk het voor het zeggen heeft. Wil die consument voldoende wil betalen, dan is het voor boeren niet noodzakelijk. Ruth Mijnen vindt dat schaalvergroting boeren een slechte onderhandelingspositie. Als gemeente kun je wel met de boeren praten over duurzaamheid en verdienmodellen.

 

DocksNL2 is natuurlijk ook een belangrijk voor ondernemers. Lijst Groot Montferland is absoluut tegen op uitbreiding. Henk Groote ziet het niet gebeuren dat zich veel bedrijven vestigen. Oscar van Leeuwen van het CDA zou het toch erg jammer vinden als bedrijven kiezen voor vestiging verder weg, bijvoorbeeld in Venlo of Oldenzaal. Volgens Henk Groote levert het alleen banen op mensen met auto’s met witte kentekens, waar de letters KLE of PL op staan. Na een korte plenaire discussie eindigde de avond met een netwerkborrel, waar politici met ondernemers in gesprek konden.

 

Terug naar het nieuws overzicht
MKB Montferland