Vanaf 1 oktober stelt de overheid opnieuw een steun- en herstelpakket beschikbaar. Gisteren werd bekend dat dit pakket op brede steun in de Tweede Kamer mag rekenen. Bestaande steunmaatregelen voor banen en economie worden verlengd en er komt een sociaal pakket van € 1,4 miljard voor begeleiding naar werk, scholing, bestrijding van schuldenproblematiek en jeugdwerkloosheid.

 

Steunmaatregelen, zoals de NOW-subsidie voor werkgevers en de Tozo voor zelfstandigen, worden verlengd met negen maanden. Hier wordt 11 miljard voor euro uitgetrokken. De meeste regelingen blijven bestaan, maar worden wel versoberd en afgebouwd. Dat is om te voorkomen dat bedrijven die geen gezonde toekomst hebben, te lang met steun in stand gehouden worden.

 

NOW-3
Werkgevers die NOW-3 willen aanvragen kunnen zich vanaf half november melden bij UWV. Tot 1 oktober wordt tot 90% van het loon vergoed als een bedrijf een omzetverlies heeft van 20%. De tegemoetkoming daalt daarna stapsgewijs tot 60%. Vanaf 1 januari komen alleen bedrijven met een omzetverlies van 30% in aanmerking.

Tozo-3
Zelfstandigen die in aanmerking willen komen voor een Tozo-uitkering kunnen terecht bij de gemeente. Er was sprake van dat er een vermogenstoets zou komen, maar dat gaat vooralsnog niet door. Ook deze regeling wordt versoberd. De overheid vindt dat zelfstandigen zonder financiële toekomst werkzaamheden moeten aanpassen of een baan in loondienst moeten zoeken. Het aanvragen of verlengen van een Tozo-uitkering kan via: https://www.montferland.info/index.php/bijstand-voor-zelfstandigen-tozo

TVL
Ondernemers in specifieke branches die het meest zijn geraakt door de overheidsmaatregelen rond het coronavirus komen nog steeds in aanmerking voor een tegemoetkoming in de vaste lasten. Aanvragen kan via montferland.info/tegemoetkoming-vaste-lasten-tvl

Begeleiding naar ander werk
Omdat er werk zal verdwijnen door corona is er ook geld beschikbaar voor de begeleiding naar ander soort werk. Werkgevers worden verplicht om mee te werken aan begeleiding naar nieuw werk. Op de website www.hoewerktnederland.nl kan vanaf het najaar online scholing gevolgd worden. Vanaf 1 december kunnen werkgevers en werknemers hier ook kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar.

Een overzicht van alle regelingen staat op rijksoverheid.nl.

Op kvk.nl/corona staat ook nuttige informatie.

 

Terug naar het nieuws overzicht
MKB Montferland