De bezoekers van de netwerkbijeenkomst die op 14 mei plaatsvond bij Heeren Dubbel in ‘s-Heerenberg lagen regelmatig dubbel van het lachen. Pascal Bos, manager engineering bij JAZO in Zevenaar, vertelde over de cultuurverandering die bij Jazo in Zevenaar plaatsvond en waarom veranderen zo moeilijk is. Op zich geen grappig onderwerp, maar Pascal Bos bracht zijn verhaal interactief en gespekt met grappige voorbeelden.

 

Maatschappelijke ontwikkelingen maakten een cultuurverandering bij JAZO noodzakelijk. Didammer Pascal Bos ontwikkelde daarvoor het PRET gedragsbeleid. Medewerkers worden vanuit hun eigen vakmanschap en denkkracht gestimuleerd om vanaf de basis mee te denken over product- en procesverbeteringen. Het leverde Jazo in 2010 de titel “Slimste Bedrijf van Nederland” op.

 

Pascal vertelde hoe moeilijk het is om een cultuurverandering door te voeren. De cultuur in een bedrijf is echter altijd bepalend voor de productiviteit en het rendement. “Waar strategie botst met cultuur, wint cultuur”. Ook ondernemers zonder personeel kregen een spiegel voorgehouden. Want uiteindelijk is veranderen voor iedereen moeilijk, omdat het ook betekent dat we moeten loslaten wat bekend is.

 

Terug naar het nieuws overzicht
MKB Montferland